{ "title": "Yanık Su Toplaması", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/yanik-su-toplamasi.jpg", "date": "19.01.2024 21:36:48", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Yanık Su Toplaması, Yanık birçok insanın başına gelebilen ve insan hayatını oldukça olumsuz etkileyerek gerekli tedavi uygulanmaz ise ölüm ile sonuçlanabilecek bir vakadır. Yanık ateş ve ısının olduğu her yerde gerçekleşebilmektedir. Bu neden ile özellikle çocuklarda yanığa karşı alınacak tedbirler artırılmalıdır. Yanık sonrası su toplaması vücudumuzu bir zırh gibi sarmış olan deride meydana gelmektedir. Güneş yanığı, süt veya sıcak su dökülmesine bağlı su toplama, soba yanğına bağlı olarak ortaya çıkan yanık ve bunun sonucunda deride su toplanması gibi birçok durum vardır ve bu örnekler çoğaltılabilir.

Vücudumuzun giysisi olan derimiz iki katmandan oluşmaktadır. Bu katmanlardan en üstte bulunan ve dışarıdan gelecek tepkilere karşı koruyan deri katmanında damar ve hücre bulunmaz. İkinci katman ise damarların ve hücrelerin bulunduğu katmandır. Yanık durumunda deride su toplanması bu iki deri arasındaki kısımda meydana gelmektedir. Yanık sonrası oluşan su toplanması genellikle ikinci derece yanıklarda meydana gelmektedir. Hafife alınmaması gereken yanıklar ve yanıklar sonrası toplanan sıvı da rastgele krem veya ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca yanık sonrası ortaya çıkan su toplanmalarında su bilinçsiz olarak patlatılmamalıdır bu oldukça sakıncalıdır ve yaranın enfeksiyon kaparak iltihaplanmasına ve kalıcı izlere neden olabilir.

Su toplanmış ikinci derece ve daha ileri derecede yanıklarda yanığın derinliğine göre soğuk pres uygulanabilir ancak yara açık ise direk doktor müdahalesi gerekebilir. Su toplanmış yerlerdeki derinin soyulması bu bölgenin enfeksiyon kapmasına ve iltihap toplamasına neden olabilir. Ayrıca doktor denetimi olmadan patlatılan yanık üzerindeki sular ileri dönemlerde deri üzerinde kalıcı hasarların ortaya çıkmasına neden olabilir. Her yanıkta veya su toplanmış her yarada aynı ilaç kullanılmamalıdır. Yanık derecesi ne olursa olsun öncelikle bir hekime başvurulmalıdır.
" } ] }