{ "title": "Yanık İzi Nasıl Geçer", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/yanik-izi-nasil-gecer-8241.jpg", "date": "20.01.2024 16:24:38", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Yanık izi nasıl geçer, Yanık izleri ister kadın olsun isterse erkek olsun vücutlarında görünür yerlerde olduğunda yanık izi halinden daha çok takıntı haline gelebilmektedir. Özellikle bayanlar bu konuda erkeklere göre daha çok hassas olmaktadırlar. Hatta bu konuyu daha ileriye götürüp, psikolojileri bile bozulmaktadır. Bundan dolayı bu konuda estetik ameliyatı dahi olmaktadırlar.

Çoğu insan ömürleri boyunca birkaç defa yanık tehlikesi yaşamışlardır ya da herhangi bir yanık tehlikesi ile karşılaşılmıştır. İnsan yanık izlerine karşı alınabilecek önlemler ile çok az bir zararla ya da hiç görmeden bu yanık izlerinden korunulur. Zaten araştırmalara göre yanık tedavilerinde izlenmesi gereken yoldan çıkıldığında, daha çok tedavi kısmında yanık izlerinin vücutta kaldığı görülmüştür. Özellikle yanık izleri konusunda ev kadınları bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. Çünkü yanık vakaları daha çok evlerde meydana gelmektedir.

Yanık izleri tedavisinde birçok yapılan yanlış müdahaleler sonucu, geçebilecek izler kalıcı hale gelmektedir. Bilhassa ülkemizde bu yapılan yanlışlar, sanki doğru gibi herkes tarafından uygulanmaktadır. Bu konuda en büyük hatalardan birisi yanık olan bölgeye, çeşitli maddeler sürmektir. Yoğurt, diş macunu, yumurta akı gibi benzeri maddeler sadece birkaçıdır. Bunlar yanık izi bırakmaya yardımcı olurlar. Bunların yerine çok yanık ve derin olmayan yerlere ılık su uygulamak doğru olacaktır. Bunun yanında yanık olan yeri suyu tutmadan önce 30 dakika boyunca su ile soğutmalı ve yanık olan yaranın genişlemesi önlenmektedir. Bu süre boyunca su ile bekletilen yara her zaman steril bir şekilde tutulması gerekir. Bu şekilde yapılmazsa uyguladığımız suyun önemi kalmamaktadır. Yanık olan bölgeye çok fazla suya temas edilirse de yararından çok, zararlı olur. Suyun yanında herhangi bir yanık kremi de bölgeye uygulanabilir. Eğer o anda yanık kremi bulunmazsa, elma kabuğunun iç tarafı soyularak yara olan yeri fazla baskı yapmadan temas ettirilirse, iz bırakma şarkısı azalır.

Yanık izi kalmaması için yapılacak bir başka davranış ise zeytinyağının içine çok az miktarda tuz ekleyerek, yanan bölgeye yavaş bir şekilde uygulayın. Bu şekilde acıyı dindirecek hem de iz bırakmayı engelleyecektir.

Yanma tehlikelerinden birisi de yağ yanıklardır. Yağ yanıklarında diğer bahsettiğimiz yanıklara müdahale şekillerini uygulamamız ve daha sonra doktora gidilmesi gerekir. Yağ yanıklarının izleri plastik cerrahi müdahaleler uygulanarak başarılı sonuçlar alınır.

Yanık izlerinden kurtulmak için bir diğer doğal yöntem ise yumurta sarısını siyah haline gelecek kadar, ezerek ve yağsız bir şekilde pişirin. Daha sonra buradan çıkan yağı pamuk yardımı ile yanık yarası olan bölgeye uygulayın. Diğer bir yöntem ise çok büyük derin ve geniş olmayan yanık yaralarında balık yağı ile bölgeye masaj yaparak, yara izi kalmamasına yardımcı olur. Bir diğer tedavi yöntemi de sarı kantaron yağının, yanık yarasının olduğun andan itibaren masaj yapılarak uygulanırsa, fazla yara izi kalmadığı bilinmektedir.

Biz diğer yanık türü de kaynar suyun oluşturduğu yaralardır. Bu şekilde oluşan yanık yaralarında özellikle doktor tedavisi gereklidir. Kaynar suyun yol açtığı yanık yaralarında hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilir. Yanık yaraları müdahale ederken hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, en önemli kural yara olan bölgeyi daima temiz tutmalı ve mikrop kapmasını önlenmesi gereklidir. Bu hem hastalık açısından hem de yaranın iyileşmesi bakımından çok önemlidir.

Yanık olan bölge vücutta çok geniş bir alanı kapsıyorsa, su gibi yöntemler uygulandıktan sonra, hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. En önemli husus, yapılan müdahale iz kalıp kalmayacağını belirleyen önemli işaretidir. Bundan dolayı bilmediğimiz veya yanlış olan müdahaleyi yapmamak, daha çok fayda sağlar.
" } ] }