{ "title": "Yanık Deri Tedavisi", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/yanik-deri-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:35:26", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "Yanık deri tedavisi, yanık vücudun absorbe edebileceğinden daha fazla enerjiyle karşılaşması durumunda vücutta oluşan çeşitli hasarlardır. Bu hasarlar sadece yanan yerlerle sınırlı olmayabilir. Yanığın ciddiyetiyle beraber çeşitli sistem fonksiyonlarını bozar. Bunların başında kardiyovasküler sistem bozuklukları gelir ki ölümlerin çoğu ilk yirmi dört saatte şok sebebiyledir. Yanık sonrası gelişen damar geçirgenliğinin artması sonucu vücut sıvı kaybeder. Önemli doku ve organlara yeteri kadar kan gidemeyeceğinden kişi hayatını kaybeder. Solunum sisteminde, inhalasyon olmazsa bile yanığın oluşturduğu kaygı ve ağrı solunum sayısının artışına sebep olabilir. Sindirim sisteminde ise bağırsak hareketleri azalabilir. Ancak bu durum dört veya beş gün sürer. Bunların dışında hematopoetik, immünolojik veya endokrin sistem etkilenmesi de olabilir.

Yanık tedavileri

Yanıkları tedavi ederken bizim için önemli olan yanığın tahribat derecesidir. Yanığın tahribat derecesi üç şekilde yapılır.

Birinci derece yanıklar

Bu yanıklarda derinin sadece üst tabakası olan epidermis yanmıştır. Güneş yanığı veya sıcak su dökülmesi sonrası oluşabilir. Ağrı ve ödemle karakterizedir. Ödem arttıkça ağrı da artar. Cilt kızarıktır. Genellikle bir haftada kendiliğinde iyileşir. İyileşirken de herhangi bir yara izi bırakmadan üstteki epidermis tabakası sökülüp yeni bir tabaka oluşur. Tedavide ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Enfeksiyon riski çok az olduğundan antibiyotikler gereksizdir. Bunun dışında klasik pansumanlar da gereksizdir. Buz uygulaması da yapılabilir. Ağrıyı azaltır.

İkinci derece yanıklar

Bu yanıklarda derinin epidermis tabakasının tamamı ve dermisin bir kısmı yanmıştır. Ağrı birinci derece yanığa göre çok daha fazladır. Yanık bölgesi cilt kırmızı pembemsi bir renktedir ve üstünde büller (Sıvı dolu kabarıklar) oluşabilir. Bu yanıkların tedavisi üçüncü derece yanıklarla aynıdır. Yanık bölgesine tetanos aşılaması gerekmektedir. Lokal olarak antibiyotik kremler kullanılabilir. Çünkü enfeksiyon risk bu yanıklarda fazladır. Ağrı için de ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Bunların dışında yanığın ciddiyeti de hesaplanarak hastanın kaybettiği sıvı yerine konmalı. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi yanıklarda ölüm sebebinin en önemli nedenlerinden biri sıvı kaybıdır.

Üçüncü derece yanıklar

Bu yanıklarda deri tam kat yanmıştır. Yani derinin epidermis ve dermis tabakalarının bütünlüğü tamamen bozulmuştur. Ağrı burada pek yoktur. Cilt bölgesi değişik renklerde olabilir ve kurudur. Elektrik çarpması, ateş, sıcak katılarla temas sonucu oluşurlar.

Yanığın genel tedavisi dışında bazı kriterler vardır ki bunlar yanığın hastanede yatırılıp tedavi edilmesi gerektiğini gösterir. Bunlar:
" } ] }