{ "title": "Yanık Bakımı", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/yanik-bakimi-8316.jpg", "date": "23.01.2024 03:45:52", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yanık Bakımı, açısından zor bir süreç olup; kişinin çektiği acılar bakımından sabır isteyen bir bakım gerektirir. Yanığın dereceleri bakımı açısından oldukça önemlidir. Çünkü yanık olan bölgeye uygulanacak tedavi açısından yaranın derecesi son derece etkin rol oynar. Yanığın oluştuğu bölge öncelikle temizlenir. Daha sonra yaranın ebadına bakılarak, derinliği anlaşılır. Sonra ki işlemde ise yanığın derecesi tespit edilerek bakım kısmına geçilir.

Birinci derece yanık

Birinci derece yanıklar en hafif yanık şekli olduğu için kısa sürede iyileşir. Yanık olan bölge güzel bir şekilde temizlenir. Böylelikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçen yanıkların, en hafifi bu yanık derecesidir.

İkinci derece yanık

İkinci derece yanıklarda yanık bakımı oldukça zordur. Bu yanığın bakımı birinci dereceye göre daha zordur. Bakımı iyi olursa iyileşmesi daha kolay olur.

İkinci derece yanığın derinliği daha fazladır. Bu yanığın derinliğine göre iz kalmaması için bakımına dikkat edilmesi gerekir. Aksi taktirde bu yanıkta iz kalma olasılığı çok fazla olur. Ayrıca yaranın enfeksiyon kapmaması için, oldukça itinalı bir bakım yapılması şarttır. İkinci derece aynık bölgesi güzel bir şekilde pansuman edilerek; haftada iki kez doktor kontrolüne gidilmesi, enfeksiyon ve yarada iz kalmaması için aksatılmadan yapılmalıdır.

İkinci derece yanığın neyle yandığı belirlenerek; öncelikle yara soğutulur, sonrasında ise yara bol su ile yıkanır. Böylelikle yara temizlenmiş olur, gerekli krem veya ilaçlar ile bakım yapılır.

Üçüncü derece yanık

Yanığın neyle yandığı oldukça önemlidir. Eğer yanık şekli asitli bir şey ile yanık olmuşsa bu bölge önce su ile yıkanır. Daha sonra yanık olan bölge fırçalanarak, içinde kalan asit var ise giderilme yapılır. Bu işlem sonrasında tekrar bol su ile yıkanır ve yaranın bakımı uygulanır. Bu yanık ağır yanıklar arasında olup, gerekli görülürse hastaneye yatırılması şarttır. Bu sayede hasta daha steril bir ortamda iyileştirilmiş olur. Yanık olan kişi için zor bir durumdur.

Dördüncü derece yanık

Dördüncü derece yanıklarda yanık derecesi oldukça ağır olup; tedavisi zaman alır. Bu yaranın iyileşmesi süresi uzun zaman alırken, derinliğine göre bakım uygulanır. Bu yanıklar ağır olabileceği için hastanın hastanede yatması gerekebilir. Bu süreç hasta için oldukça zor bir süreç geçirir. Ağrılı ve sancılı bir süreçtir. Yanık olan yer önce temizlenir. Yanıktan kalan kısımlar iyice kazınır. Yıkanması gerekiyor ise yıkanıp, soğutularak; hastaya gerekli bakım uygulanır.

Yanıkların derecesine göre açık ya da kapalı olarak, tedavi edilirken; birinci, ikinci ve üçüncü derece yanıklarda yara açık pansuman ile yara temizlenip, yarada oluşan kısım iyileştirmeye çalışılır. Dördüncü derece yanık şiddetli yanık olup, tedavi süresi uzun sürer. Böyle yanıklarda hasta hastaneye yatırılarak, tedavi altına alınır. Bu oluşan yara günlük temizlenip, yara pansuman edilerek; tedavi işlemi uygulanır. Yanık derecesi çoğaldıkça bakımı da zorlaşır. Bu yanıklar için itinalı bir bakım gerekir. Ayrıca hasta için de ağrılı ve sancılı bir süreç gerekir. Hasta oldukça sabırlı olması gerekir, çünkü zor bir süreç içine girmiştir. Hastanın her gün yarası açılıp, yara pansuman edilip; yara tekrar temizlenip kapatılır. Çünkü böyle yanıkların enfeksiyon kapması ihtimali oldukça yüksektir. Bu ihtimal yüzünden bakımı son derece dikkat edilerek yapılır. Aksi taktirde enfeksiyon ölüme bile sebebiyet verebilir.

Yanık bakımı zor bir bakım olup, steril olmaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde yara da ve hastada istenilmeyen sonuçlar yaşanır. Ayrıca yanık bakımı sancılı bir süreç olduğu için kişiye bakım yapılmadan ağrı kesici verilmesi de tavsiye edilir.
" } ] }