{ "title": "Yanık Ameliyatları", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/yanik-ameliyatlari-2581.jpg", "date": "19.01.2024 22:04:19", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Yanık Ameliyatları, Yanık kazaları geçiren çoğu kişi bir an önce yanıkların iyileşmesini veya tamamen geçmesini, yanık izlerinden ve ağrılardan tamamen kurtulmak ister. Kısaca bu hastalar yanık öncesi yaşamlarına tekrar dönmeyi ister. Yanık tedavilerinde onarım ameliyatları iyileşme sürecinin başlangıcıdır. Küçük çaplı izlerin olduğu hafif yanıklarda tez zamanda iyileşme mümkündür. Fakat daha ağır ve ciddi yanıklarda cildin kendini onarması çok acı verici ve uzun bir süreçtir. Kişinin normal hayatını, psikolojisini oldukça olumsuz etkileyebilir. Yanık vücudun hangi bölgesinde olursa olsun ister yüz ve ellerde ister tüm vücudun estetik görünümünü bozsun, yeni yanmış biri için yanığın ilk etkileri dayanılmazdır. Yanığın tüm vücudun yüzde 30'undan fazlasını kapladığı hastaların tamamen iyileşmesi en az 2 seneyi bulur.

Yanıkların tedavisinde izlenen ameliyatlar üç aşamadan oluşur: İyileşme, rehabilitasyon ve onarım.

İyileşme aşaması, yanık öncesi hale geri dönebilmektir. Bu terim her ne kadar, fiziksel bir yaranın iyileşmesi anlamına gelse de aynı zamanda ruhsal anlamdaki iyileşmeyi de kapsar. Yanık mağdurlarının birçoğu, fiziksel tedavinin yanı sıra kaza sonrası depresyonunu da atlatmaya çalışır. Onarım aslında yanık bölgeye eski biçim ve işlevini tekrar kazandırır ve iyileşme sürecindeki hastaya umut verir. Yanık yaralarında bazen bazı dokular kendi kendine iyileşir, bazı dokular kaybedilebilir ya da yerine yenileri konur, bazıları ise onarılamayacak kadar zarar görür ve kişi bu duruma katlanarak yaşamını sürdürmek zorunda kalır.

Onarım ameliyatının zamanlaması, hastaların ihtiyacına ve iyileşmenin aşamasına bağlı olarak hastadan hastaya değişir. Uygulamada bu ameliyat, hastanın ilk yanık tedavisi ve ameliyatın gerçekleştiği andan itibaren başlamış olur. Yanık cerrahları, yanığın son aşamadaki görünümüne ilişkin ulaşılabilir bir hedef öngörüsüyle tedaviye başlar. Erken dönem onarım ameliyatı, yanık izlerinin çok taze olduğu yani yanık gerçekleştikten sonraki ilk 6 ay içindeki ameliyatlardır. Erken uygulanan ameliyatlar, vakaların çoğunluğunda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Geç uygulanan yanık tedavi ameliyatı, yanık olayının sonrasındaki 6 ayı aşan sürede ya da yara izlerinin kapandığına emin olunduktan sonra yapılır. Geç zamanda uygulanan tedaviler daha az ameliyat gerektirebilir. Dolayısı ile bu aşamada onarım çabaları daha başarılı sonuçlar verir. Bazı zorluklar zamana yayılarak tedavi edildiği için bunları ameliyatla düzeltmeye gerek kalmayabilir.

Yanıklara uygulanan ameliyatların süreci hasta tamamen iyileşinceye kadar devam eder. Bu ameliyatlar neticede kişinin psikolojik durumunu da olumlu etkileyerek hastanın fiziksel sağlığının çok ötesinde hızlı bir iyileşme sağlar. Uzmanların çoğu, ağır yanıklı kişilerde zihinsel ve psikolojik tahribatın fiziksel yaralardan daha fazla olduğuna inanmaktadır. Yanık sonrası ameliyattaki başarının göstergesi aslında yanığın görünmeyen etkilerinin de iyileşmesidir. Bu ameliyatlar, yanığın yanık hastalarında görünen ve görünmeyen etkileri hem fiziksel hem de zihinsel olarak tedavi eder. Ameliyat ve onarım işleminin amacı, hastanın iyileşme sürecini ve rehabilitasyonunu desteklemektir. Bu ameliyatların kişilere en büyük katkısı, olumlu davranış telkini, ilgi ve umut verme yoluyla hastanın tamamen iyileşmesine yardımcı olmasıdır.
" } ] }