{ "title": "Yağ Yanığı", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/yag-yanigi-5745.jpg", "date": "21.01.2024 12:25:26", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Yağ Yanığı, evin mutfak bölümünde sık sık meydana gelen bir ev kazasıdır. Yağ yanığı direk ısı kaynağı yanığından sonra ikinci sırada yer alır. Hatta bazen yağ yanığı, insana vereceği zarar bakımından yanıklar içinde ilk sırayı bile alabilir. Öyle ki antik çağlarda kalelere saldıran askerlerin üzerine kızgın yağ dökülerek imha edilmesi, kızgın yağın silah olarak kullanılmasına neden olmuştur. Bunun nedeni yağın kaynama noktasının 200 derece olmasıdır. Yağ yanığı genellikle evde yemek yaparken tavadan yağ sıçraması şeklinde olduğundan birinci veya ikinci derece yanık grubunda değerlendirilir. Fakat kızartma sıcaklığına ulaşmış yağın, insanın herhangi bir yerine sıçrayarak değil de dökülerek temas etmesi durumunda üçüncü derece yanık etkileri ortaya çıkar ki, bu durumda yanan kişi şoka girebilir. Yağ yanığı meydana gelmeden önce yanığa yol açacak sebepleri ortadan kaldırmaya çalışmalı ve dikkatli olmalıyız, yanık tedavisinde en önemli aşama yanan hücrelerin daha fazla zarar görmeden bir an önce tedbir almaktır. Dolayısı ile kızartma sıcaklığına ulaşmış yağın dökülmesi ile meydana gelen yanığın bir an önce soğutulması ilk aşamadır, acil kodu ile değerlendirilerek kaçıncı derece yağ yanığı olduğuna geç kalmadan karar verilir.

Yağ yanığından nasıl korunmalıyız?
Yağ yanığı nasıl tedavi edilmelidir?
Yağ yanıkların sınıflandırılması nasıl yapılır?

Yağ yanık çeşitleri ciddiyet durumlarına göre en hafif olanları birinci derece yanık, normal yanıklar ikinci derece yanık, ağır yanıklar ise üçüncü derece yanık olarak sınıflandırırız.
" } ] }