{ "title": "Su Toplamış Yanık", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/su-toplamis-yanik-5884.jpg", "date": "21.01.2024 02:54:24", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Su toplamış yanık, Su toplaması ile meydana gelen yanıklar güneş yanması, kimyasal maddeler, ısıtılmış cisimler gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Yaranın su toplamasının sebebi güneşe uzun süre maruz kalmak ile oluşa bilirken; bazen de kimyasal şeyler ile deride su toplama meyana gelebilir. Su toplama yanık çeşitleri arasında olup; bakımı zor ve sancılı bir süreçtir. Su toplamış yaralar ikinci ve üçüncü derece yanıklarda görülür. Böyle yanıkların bakımı oldukça zor olup; su toplanmış yara sahibi olan kişiler ağrılı bir süreç içine girerler. Su toplanmış yaralarda öncelikli olarak hastane gözetiminde bakım yapılır. Yarada su toplama meydana geldiği zaman yaraya müdahale edilmez. Yara zamanı gelince kendi patlar ve içindeki su dışarı çıkar. Böylece hem yara mikrop kapmaz hem de yarada iz kalmamış olur. Ayrıca su toplama tanıklar üçüncü derece tanık olduğu için uzmanlar tarafından kandım an yapılıp, temizlenmesi gereklidir. Bu yaranın oluşmasında sıcağa uzun süre maruz kalma ile olurken aynı zamanda buhar ile de yanma görülebilir. Su toplama yara oluşan kişinin oldukça sabırlı olması gereklidir. Çünkü bu yaranın iyileşmesi uzun zaman alabilir. Hatta ileri derece tanık olduğu zaman hastanede yatılması en doğru tedavi ș ekli olur. Böylece hasta enfeksiyondan korunmuş olur.

Su toplamış yanık tedavisinde yapılması gerekenler

Su toplama yanıklar tedavi edilirken sürülen kremler ile tedavi edilip, yara patlayınca pansuman ve iz bırakmayan ilaçlar ile tedavi devam edilir. Ayrıca hasta hastaneye alınmadıysa sık sık kontrole giderek, yarası için gerekli uygulamalar yapılır.

Bu su dokularında meydana gelen zararlardan dolayı oluşan, deri altı dokusu kasların hasar görüldüğü yanık olarak belirtilir. İkinci derece yanıklarda ve üçüncü derece yanıklarda su toplama meydana gelirken, şiddetli ağrı görülür. Bu yanıklarda cildin ne kadar derinine ulaşmış olan yanıklar olup; kaslar zarar görmüş olabilir. Su toplanmış olan bölgenin patlaması halinde, soğuk su ve sabun ile güzelce yıkanıp; pansuman yapılarak korunur. Yarının pansumanı yapıldıktan sonra, gerekli krem sürülerek; bölge steril bir şekilde korunur. Su toplanması meydana gelen bölgede enfeksiyon görüldüğü takdirde, kötü koku gibi oluşumlar meydana geldiğinde, tuzlu su ile yıkanıp; bölge steril hale getirilir. Pansuman olarak kullandığımız maddelere dikkat etmemiz sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Su toplanmış olan yaraların iyileşmesi derinliğine göre zaman alırken; sancılı ve ağrılı bir süreç geçirilir.

Aloa vera ve lavantalı bakım nasıl yapılır?

Bu yağlar sayesinde su toplayan bölgeye uygulandığı taktirde, o bölgede bulunan ağrı ve sancılı süreç hafifletilmiş olur. Böylece yanığa maruz kalan kişinin sıkıntıları azaltılmış olur. Bu yağlardan birini yara su toplayan bölgenin, patlaması meydana geldikten sonra üç gün uygulandığı taktirde hem sancılar azalmış olur hem de yara yumuşarken iz kalması azalmış olur.
" } ] }