{ "title": "Patates Yanığa İyi Gelirmi", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/patates-yaniga-iyi-gelirmi.jpg", "date": "21.01.2024 10:12:20", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Patatesin yanığa iyi gelip gelmediğini açıklamadan hemen öncesinde yanık dediğimiz kavramın üzerinde biraz da olsa durmakta fayda var. Öncelikle yanığın tanımını şu şekilde yapmak gerekir. Elektrik, alev, kaynar su, ısı ve kimyasal maddeler gibi etkenlerle yoluyla ortaya çıkan dokudaki tahribata yanık denir. Ancak şu nokta da unutulmamalıdır ki yanığın bir tek etkilediği alan deri değildir. Yanık sadece deriyi değil aynı zamanda da tüm organizmayı etkileyen bir durumdur.

Yanığın oluşmasından sonra meydana gelen doku zedelenmesinin ölçüsü, yanıklı bölgenin genişliğine ve yanığın oluşmasına sebep olan etkenin sürekliliğine de bağlı olarak değişmektedir. Yanık sonucunda meydana gelen yara izleri, yanığın büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak sınıflandırılır.

Yanıklar, büyüklüklerine ve genişliklerine göre büyük, orta ve küçük yanıklar olarak üç gruba ayrılır
1. derece yanıklar için derinin 1. Katı olan ve epidermis adı verilen bölge yanmıştır. Ödemli, hafif ve kuru bir yanık türüdür denilebilir.

2. derece yanıklar yine derinin 1. Katı olan epidermis ve 2. Katı olan dermis bölgesi yanmıştır. Deride büller adı verilen kabarcıklar oluşmuştur.

3. derece yanıklar ise Deride sert, eskarlı ve kuru vasıf oluşmuştur. Deri dokusu ile adaleler ve hatta kemiğe kadar da yanmalar oluşabilir. Öncelikle Elimiz, yüzümüz, bacağımız vb. Yandığında ilk olarak ne yapmamız gerektiğini çok iyi bilmemiz gerekir. Eğer bilmiyor isek çevremizden yardım almamız ve bu konuda ilk yardım yapabilecek birilerini bulmamız gerekebilir. Yapılacak ilk iş hemen bir Uzman doktora görünmek olacaktır. Yaşadığımız acıyı dindirebilmek için ise doktorumuzun tavsiyelerine uymamız gerekir. Bu konuda Uzman hekimlerin de sıklıkla üzerinde durdukları patatesin mucizesinden de bahsedebiliriz. Yapılacak bir patates kürü ile az önce bahsetmiş olduğumuz birinci ve ikinci dereceden gerçekleşen yanıkların acısını en aza indirgeyebilecek ve dindirebilecek, yanık izlerini de çok kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırabiliriz. Bu bakımdan hem çok çabuk bir şekilde elde edilebilmesi hem de doğal bir besin kaynağını kullanarak tedavi edilmesi hasta için önemli bir durumdur.

Yanıklar İçin Patates Kürünün Hazırlanışı ve Uygulanışı

Yanığın genişlik ve derinliğine göre birkaç tane patatesi iyice kabuğundan ayırıp soyup. Ardından yıkayın. Soymuş olduğunuz bu patatesleri bir güzel rendeleyin ve yanıkların olduğu bölgenin tam üzerine gelecek şeklide sürüp bir bez yardımıyla sarınız. Burada önemli olan nokta ise patatesin yanığın tamamını kapatmasıdır. Yanığın tamamının kapattığınızdan emin olun ve dikkatli bir şekilde yavaş işlemleri gerçekleştirin. Patatesi sardıktan sonra ise bu şekilde yaklaşık olarak yarım gün boyunca bekleyin. Bezi çıkarttığınızda yanığın bulunduğu bölgede hiçbir izin kalmadığını ve yaralarınızın geçtiğini göreceksiniz.

Burada durulması gereken en temel nokta şudur. Hazırlamış olduğumuz patates kürü yalnızca 1 ve 2. Derece yanıklar için kullanılmalıdır. Daha ciddi boyutta gözlemlenen yanıklarda ise mutlaka doktora gitmelidir.
" } ] }