{ "title": "Parmak Yanık Tedavisi", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/parmak-yanik-tedavisi-3444.jpg", "date": "19.01.2024 21:13:04", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Parmak Yanık Tedavisi, Vücutta en çok yanık oluşum durumuna maruz kalan organımız eller ve parmaklardır. Bu durumun temel sebeplerinden birisi de ellerimizi savunma ve koruma amacı ile kullanıyor olmamızdır. Erişkinlerde parmak yanıkları genelde alev yanıkları veya elektrik çarması sonucunda oluşan yanıklardan meydana gelmekte olup, bu durum çocuklarda değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle çocuklarda oluşan parmak yanıkları haşlanmış sıvılar dolayısı ile olmakla beraber çok az sayıda gözlenen, ihmalkarlık dolayısı ile yaşanan elektrik çarpmalarından oluşmaktadır.

Parmak Yanık Tedavisinde İlk Adım

Parmak yanık tedavisinde, önemli olan ilk adım yanık bölgenin teşhisi ve yanık derecesidir. Parmak yanık tedavisine başlamadan önce yanık derecesi tespitinin uygulanacak tedavi açısından önemi çok büyüktür. Eğer parmak yanığı 1. Dereceden yanık türlerine giriyor ise uygulama sadece dıştan müdahale şeklinde uygulanacak ilaç veya losyon şeklinde ve ağrı durumu nedeni ile ağrı kesici kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Eğer parmak yanığı 2. Dereceden yanık şeklinde tespit edilmiş ise öncelikle yanık için geliştirilmiş serum/ sıvı ile yıkanır. Yanık etkisi ile parmakta oluşmuş olan kabarcık patlamamış ise enjeksiyon yöntemi ile deri parçalanmadan içerideki sıvı çekilerek boşaltımı yapılır. Enjeksiyon yapılmış olan yanıktan dolayı oluşmuş baloncuk boşaltıldıktan sonra üst deri, yanık bölgenin iyileşmesi açısından fayda sağladığından dolayı cillten ayrıştırılmadan ilaç uygulamaları parmak bütünü olarak uygulanır. Genellikle 2. Derece yanıklarda iz kalma olasılığı olduğu için parmak yanığı tedavisinden sonra leke tedavisi uygulanabilir. Eğer, 3. Derece yanık olarak adlandırılmış parmak yanığı mevcut ise yanığın oluçtuğu bölge yoğun tahribat nedeni ile ilk evrede yanık yarasının derinliği hakkında bilgi edinebilmek çok zor olacağından 24- 48 saat arası beklenmesi daha doğrudur. Bazen bu süreç 5 güne kadar ulaşabilmektedir. Bu bekleme sürecinde çeşitli antibiyotik uygulamaları yapılır ve yanık parmağın enfekte durumuna erişmemesi için özen gösterilmelidir.

Elektrik Çarpması Sonucu Oluşan Parmak Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oluşan 3. Derece parmak yanığı elektrik çarpması sonucunda oluşmuş ise yanık parmak bölgesinde deri sertleşmesi, esnekliğini ve hareketliliğini kaybetmesi söz konusu olacağı için sertleşen deri kesilerek alttaki yeni deri ortaya çıkarılmalıdır. Çünkü sert deri kendiliğinden tabaka halinde atana kadar altta bulunan yeni deri oluşumu baskılanarak içeride sonu ameliyatla çözümlenecek sorunlara yol açacaktır. Kesilen sert tabaka ile açığa çıkarılmış temiz ve yeni ama bir o kadarda hassas olan deri antibiyotikli kremler ve ağrı kesici ilaçlar ile kendini onarmasına bırakılmalıdır. Bu işlemler hekim kontrolü dahilinde gerçekleştirildiği taktirde doğru sonucu verecektir.

Kızarmış Yağ Nedeni ile Yanmış Parmak Tedavisinde İlk Adım

Geçmişten bugüne özellikle ev hanımları olmak üzere çoğu kişinin gerek ihmalkarlığı gerekse kullanın aletlerin azizliği nedeni ile oluşan kızgın yağ yanıkları korkulu rüyamız olmuştur. Bu tip durumlarda, özellikle yağ veya aynı akışkanlıkta olan (Soğuma durumu oldukça yavaş olan) türlerle yanık oluşumunda yapılması gereken ilk şey, yanık olan parmağı soğuk su altına tutmak veya soğuk su dolu olan bir kap içerisine sokmak gerekir. Buz kütlesi baskısı yerine soğuk su ile ıslatılmış bir temiz beze sarılarak tıbbi müdahale için derhal hekime başvurmak gerekir. Asla yanmış parmaktan kimyasalı çıkarmaya çalışmak için ovalanmamalı aksine kimyasalla beraber soğuk baskı uygulanmalıdır. Kimyasalı çıkarmaya çalışmak tahribatı ve iyileşme sürecini arttıracağından mütevellit, soğuması zor olan ve deriden çıkması zor olan kimyasalı su ile soğutmak en mantıklısı ve doğrusudur.

Parmak Yanık Tedavisinde Soğuk Baskı Uygulaması

Yanık parmak tedavisi için ilk uygulamayı soğuk baskı ile kendimiz yaparak hekim kontrolüne acil şekilde giriş yapmak zorundayız. Soğuk baskı uygulaması ise buz kütlesi uygulaması olarak değil de 15 dk ara ile soğuk su uygulaması olarak belirtilmektedir. Çoğu yanık tedavisi açık şekilde tedavi edilme sürecine tabi tutulduğundan mütevellit muhakkak temiz ve düzenli pansuman uygulatılması gerekmektedir.
" } ] }