{ "title": "Güneş Yanıkları", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/gunes-yaniklari.jpg", "date": "21.01.2024 18:09:06", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Güneş Yanıkları; Güneş yanıkları özellikle yaz aylarında birçok insanın başına dert olan ve tedavi süreci çok zor ve uzun olan bir problemdir. Böyle durumlar insanları hem psikolojik açıdan yıkan hem de birçok tedavisi zor hastalığa yol açar. Güneş yanıkları genel olarak aslında cildin güneşin zararlı ışınlarına fazlaca maruz kalması sonucunda ortaya çıkan bir cilt hastalığı çeşididir. Çeşitli sebeplerle, işi gereği güneşin altında çok uzun süre kalan veya tatilde güneşin altında abartılarak yapılan güneş banyosu hassas tenli cilde sahip olan insanlarda görülen bir cilt sorunudur. Güneş yanıkları dayanılmaz bir acı da verir. Son dönemlerde kozmetik firmalarının ürettiği yüksek koruma faktörlü güneş kremleri güneş yanıklarını önleme konusunda etkilidir. Ancak önemli derecede bir aşama katedilmiş olsa da öğle saatlerindeki ultraviyole ışınlarının daha dik ve yakıcı etkisi bu tür güneş kremleri ile tam manasıyla önlemek çok zordur. Fakat yine de güneş kremi kullanılmadığı zaman güneş yanığı oluşumu çok hızlı ve şiddetli ağrılı bir hal alır.

Güneş yanıklarının ilk göze çarpan aşaması ciltte oluşan kızarıklıktır. Bu kızarıklık güneş yanığının oluşmaya başladığı ilk evrede sıcağı sıcağına ağrılı bir hal almaz. İlerleyen saat dilimi içerisinde yanık bölgesinde şiddetli kaşıntılar olur. Akşam saatlerinde özellikle de yanık sırt ve omuz bölgesinde oluşmuş ise bu alana elbise ve yastık gibi nesnelerin teması ile şiddetli bir sancı ve ağrı gözlemlenir. Geceleri yüksek ateş, terleme ve ruh sıkıntısı güneş yanıklarının belirtileri arasında en yaygın şekilde görülmektedir.

Güneş yanıklarının oluştuğu bölgede oluşan hasar aslında yüksek ısıdaki su veya ateş temasından dolayı oluşan cilt yanıklarından fazla bir farkı olmayan bir cilt yanığı çeşididir. Yanığın ciddiyeti ve biliniyor ise derecesine göre evde kendi imkânları ile tedavi veya bir hastanede yanık tedavisi olmak şarttır. Biranda oluşan ve şiddetli bir ağrı veya yara oluşturan güneş yanıkları en tehlikeli sayılan yanık türlerinden olmakla beraber bir yanık merkezinde veya Uzman cildiye hekimi tarafından tedavi edilmesinde fayda vardır. Hastanelerin acil servislerinde güneş yanıklarına ilk yardım müdahalesi bulunma yetkisine ve kapasitesine sahiptirler.

Güneş Yanıklarının Evde Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş yanığı tedavisi eğer ki evde yapılacaksa öncelikle vücudun olası sıvı kaybını engellemek ve en aza indirmek amacıyla bol su içilmesine önemli derecede özen gösterilmesi gerekir. Su vücudun direncini arttırdığı gibi güneş yanıklarının iyileşme sürecinin hızlanmasında fayda sağlar. Güneş yanıklarında aspirin türü kan sulandırıcı ilaçların tüketimi yanlış olacağı gibi tavsiye de edilmez. Bu ilaçların yerine diğer ağrı kesici türlerinden faydalanılabilir.

Bir bezin arasına buz konularak güneş yanıkları olan bölgeye buz masajı uygulamak ağrının azalmasına ve yanığın iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur. Buzu direk yanığın üzerine bastırmak yanlış bir davranış olacağı gibi bir bez içerisinde yanık olan bölgeye masaj olarak uygulanabilir. Yine bir bezi nemlendirici krem ve soğuk su ile ıslatıp yanık oluşan bölgeye uygulamak tedavide yardımcı bir rol oynar. Alternatif olarak yoğurt sürmekte yanık kremi olmadığı durumlarda aynı etkiyi verebilir. Güneş yanıklarından sonra cilt su toplamışsa, su toplayan bölgeyi güzel bir şekilde dezenfekte edilmiş bir iğne yardımı ile patlatıp içindeki suyu boşaltmak iyileşmenin hızlanması için faydalıdır.
" } ] }