{ "title": "Gece Yanığı", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/gece-yanigi-1818.jpg", "date": "19.01.2024 13:12:02", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Gece Yanığı, su çiçeği çıkarmış olan bir bireyde, çeşitli yaşlarda ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın ortaya çıkabilmekte olan, cilt hastalığı gibi görünse de aslında iç hastalığa bağlı olarak seyri izlenen, bağışıklık sistemindeki çöküşlerden kaynaklı hastalıktır. Tıptaki diğer adı ise zona olan bu hastalığın temelini Herper Zoster diye adlandırılan, su çiçeği virüsü oluşturmaktadır. Bu virüs, sinir ve sinir köklerinde aktif olmayan bir şekilde yaşamını sürdürmekte olup aktifleşme döneminde ortaya, halk arasında gece yanığı dediğimiz zona hastalığı çıkar. Herper zoster virüsünü aktive eden nedenler tam olarak bilinmemekte olup, bilinen nedenleri stres, üzüntü, birden değişmiş olan beslenme düzeni ve benzeri nedenlerden kaynaklanmakta olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Gece yanığı hastalığının yaşı ve cinsiyeti yoktur. Genellikle daha önce su çiçeği geçirmiş olanlar, 50 yaş üzeri insanlar ve hatta çocuklar bile bu duruma maruz kalabilir. Herhangi bir neden ile bağışıklık sistemi çökmüş olan bir kişi, kendini bir anda gece yanığı durumunun içerisinde bulabilmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı birtakım hastalıklardan kaynaklı da gece yanığı hastalığı devreye girebilmektedir. Bu hastalıkların en başında lösemi, AIDS, lenfoma gelmektedir.

Gece Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Gece yanığının ilk belirtileri, derinin belli bir bölgesinde yanma, batma tarzında ağrı ve aşırı hassasiyet artışı ile başlamakta olan duyarlılık durumlarıdır. Bu ağrı, gece yanığı döküntülerinin gelişmesinden 2-3 gün önce döküntü alanında başlamaktadır. Bu evrede yoğun baş ağrıları ve yüksek ateş durumu da yaşanabilmektedir. Bu oluşum bölgesinde, kızarıklıklar ve küme halinde içerisi su dolmaya başlayan kabarcıklar oluşmaya başlamaktadır. Bu kabarcıklar 2-3 hafta kadar sürer. Bu kabarcıklar koyu renkli kanla dolar, sonra kabuklanır ve iyileşmeye başlar. Ağrı daha uzun süre sürebilir. Nadir olarak döküntü hiç görülmemeksizin de ağrı olabilir.

Gece Yanığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gece yanığı hastalığı genellikle 2-3 hafta sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Eğer erken teşhis edilir ise verilen ilaçlar sayesinde bu durum baskılanarak daha kısa sürede kontrol altına alınılabilir. Erken teşhis olamadı ise ağrı kesiciler sayesinde içten, soğuk pansumanlar sayesinde dıştan müdahalesi hastaya yardımcı olacaktır. Gece yanığı hastalığı, daha önce su çiçeği hastalığı geçirmemiş olan birine bulaşabilmektedir. Bu nedenle seyir halindeki hastaların daha önce su çiçeği geçirmemiş kişi veya kişilerden uzak durması önerilmektedir.
" } ] }