{ "title": "Gece Yanığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/gece-yanigi-nasil-gecer-9418.jpg", "date": "21.01.2024 05:18:55", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Gece yanığı, herpes zoster adı verilen su çiçeği virüsünün yol açtığı enfeksiyon olan gece yanığı zona veya sinir ucu iltihabı olarak da bilinir. Vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığında su çiçeği virüsü aktif hale gelerek gece yanığı hastalığını ortaya çıkarır. Vücutta genellikle bacaklarda, karın bölgesinde, boyunda, yüzde ve sırtta ortaya çıkan gece yanığı hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece su çiçeği virüsü taşıdığı için su çiçeği çıkarmayan kişilere bulaşabilir. Sıkıntı, stres ve depresyon gibi nedenlerle ortaya çıkan gece yanığı, tekrarlayabilen bir hastalıktır ve ilerleyen yaşlarda daha sık görülür.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkan bu hastalık lenfoma, aıds ve lösemi gibi hastalarda sık görülür.

Hastalık vücutta oluşmadan önce belireceği bölgede uyuşma ve kaşıntı olarak başlayarak hastalık oluştuğunda bölgede yanma, batma ağrı hissedilmektedir. Gece yanığı hastalığı ilerledikçe vücutta çoğalmaya devam eder ve daha sonra kızarık olan yerler 2-3 hafta sonra su kabarcıkları şeklinde belirir. Bu kabarcıklar daha sonra içi kan dolarak kabuklanır ve iyileşir.

Tedavinin erken başlaması önemli bir faktördür. Hastalığa erken tanı konulduysa ilaçlara erken dönemde başlanır ve virüsün yayılımı azalacağı için hastalık daha çabuk iyileşir. Genellikle bir haftada iyileşebilen ve bazen de tekrar edebilen gece yanığı, ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlarla ek olarak soğuk pansumanlar yapılarak tedavi edilebilir. Gece yanığı tedavisinde kullanılan ağrı kesici ilaçlar mide rahatsızlığına yol açabilir. Bu nedenle aynı zamanda bir mide koruyucu kullanılmalıdır. Şiddetli enfeksiyon durumlarında ve göz tutulmalarında şiddetli ağrı yaşayan hastalarda antiviral ilaçlar ile kortizon da verilebilir. Gece yanığı tedavisinde bazen ağrıyı azaltmak için depresyon ilaçları da kullanılabilir. Bunların yanı sıra günde 3-4 defa ağrı giderici kremler ve pansuman uygulayarak uygulanarak ağrılar azaltılabilir. Gece yanığı hastalığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır belirtiler başladığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
" } ] }