{ "title": "Dil Yanığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/dil-yanigi-nasil-gecer-3715.jpg", "date": "19.01.2024 22:31:43", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Dil Yanığı Nasıl Geçer; Dil yanması fazla rastlanan bir sorundur. Tipik olarak bu olay fazla sıcak bir şey yenilmesi ya da içilmesinin neticesinde meydana gelir. Yanıklar için standart olan ilk yardım tedavisi dil yanığı için de geçerlidir. Dilin hafif olan bir yanığı rahatsız edici olabilir fakat zaman ile iyileşir. Fakat ciddi olan yanıklar vücudun başka herhangi bir bölümünde oluşan yanıklar gibi hemen tıbbi yardım gerektirir.

Bazı olaylarda dil gerçekten yanmadan bir dil yanması hissedilebilir. Buna dil yanması sendromu denir. Buhar, sıcak yiyecek ya da içeceklerin sıcaklığını olduğundan düşük olarak zannetmek dilde ve ayrıca ağız ya da dudakların değişik olan yerlerinde yanmaya sebep olabilir. Dil yanması sendromuna idiyopatik glossopirosis denir ve burada herhangi bir belirli sebep olmadan dilde yanma hissedilebilir. Mayo Clinic uyarınca iki cins dil yanması sendromu bulunmaktadır. Primer ve sekonder. Primer ağız yanması sendromu sebebi bilinmeyen cinstir. Sekonder ağız yanması sendromu değişik olan bir tıbbi durum sebebiyle meydana gelen cinstir.

Sekonder ağız yanması sendromunun sebepleri ise ağız kuruması (Genellikle başka bir tıbbi durumun belirtisi ya da ilaçların yan etkisi), pamukçuk (Ağzın maya enfeksiyonu), ağızda liken planus (Bağışıklık sisteminin ağzın müköz membran hücrelerine saldırması neticesinde meydana gelen, genellikle kronik bir ağız içi enflamasyonu), coğrafi dil (Dil yüzeyinin papillalar ismi verilen küçük çıkıntılarından bazılarının yer almadığı ve bunlar yerine kaybolup dilin değişik olan yerlerinde tekrar gelişme eğilimi olan kızarık ve bazen kabarık bölgelerin yer aldığı bir durum), vitamin eksiklikleri, anksiyete, depresyon ya da yoğun endişe, takma dişler, sinir hasarı, bazı gıdalara karşı olan alerjik reaksiyon, ağza tekrar gelen mide asidi (Gastroözofageal reflü hastalığı ya da GERD gibi durumlar sebebiyle), diyabet, hipotiroidi ve diğer endokrin bozuklukları, menopoz esnasında olduğu gibi hormon dengesizliği, dişleri gıcırdatma, dişleri çok sert fırçalama, fazla sık gargara kullanma ve ağızla ilgili diğer sağlıksız olan alışkanlıklar.

Riskler, sıcak yiyecek ve içecekleri önce sıcaklığı denemeden yemek ya da içmek insanda dil yanması olasılığının yükseltir. Postmenopozal kadınlar dil yanması sendromunun gelişmesi bakımından yükselmiş olasılık altındadır. Bu, östrojen seviyelerinde azalma ile ilişkili olabilir. Bu hormon farklılığı dil tomurcuklarının hassasiyetini azaltır. Belirtiler, dil yanması, yanığın derecesine bağlı bir şekilde çeşitli biçimlerde gözükebilir ve hissedilebilir. Birinci derece olan yanık dilin en dış tabakasına zarar verir. Ağrı meydana gelirse ve dil kızarır ve şiş bir duruma gelebilir. İkinci derece yanık daha fazla ağrılıdır. Çünkü dilin hem en dış hem de alt tabakasını etkiler. Kabarcıklar meydana gelebilir ve dil kızarır ve şiş gözükür.

Üçüncü derece yanık dilin en derin olan dokusunu etkiler. Bunun neticesinde beyaz ya da siyah yanmış cilttir. Ayrıca hissizlik ya da şiddetli ağrı meydana gelebilir. Dil kızarık ya da şiş duruma geldiği zaman dilin üzerinde bulunan kabarcıklar olan papillalar kaybolabilir. Bunun neticesinde dilde kabarık yerine düzgün olan bir yüzey meydana gelebilir. Papillalar dilin üst bölümünün çoğunu kaplayan küçük olan çıkıntılardır. Bu çıkıntılar arasında tat tomurcukları bulunmaktadır. Bir yanık tat duyusunu da azaltabilir. Fakat bu sıklıkla eğer yanık çok hiddetli değil ise geçici bir yan etkidir.

Dilde bir yanma hissi haricinde yanan dil sendromu belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler, sabah normal gibi olan fakat gün içerisinde kötüye giden bir dil her gün yanma belirtilerinin tekrarlanması. Yanma hissi ile metalik ya da acı bir tat. Normal tükürük üretimine rağmen ağız kuruluğu hissi. Uygun biçimde tanımlanmaz ve tedavi edilmez ise hiddetli bir dil yanığı enfekte olabilir. İkinci derece ve üçüncü derece yanıklar ile daima bir tıbbi Uzman ilgilenmelidir. Bir dil yanması ayrıca tat tomurcuklarını imha edip yanığın bulunduğu yerde his kaybına sebep olabilir. Fakat, bu, sıklıkla kısa zamanlı bir komplikasyondur. Çünkü tat tomurcukları yaklaşık olarak iki haftada bir tekrar meydana gelirler.
" } ] }