{ "title": "Çocuklarda Yanık", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/cocuklarda-yanik.jpg", "date": "21.01.2024 16:33:44", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Çocuklarda Yanık, Yanık, ülkemizdeki önemli olan sağlık problemlerinden birisidir. Bu mevzuda bilinçlenme yükselse de eğitim seviyesi ve koruyucu sağlık hizmetlerinde bulunan yetersizlikler, bu problemin çözülmesine engel oluyor. Türkiye'de yapılan araştırmalar neticesinde her sene 6.500 ile 7.000 çocuk, yanık tedavisine başvuruyor ve çocukların yüzde 80'i su ısıtıcılar ile çift katlı çaydanlıklardan dolayı yanıklar ile karşı karşıya kalıyor. Her gün 25 ile 30 kadar çocuk, kaynar su, alev yanıkları şeklindeki değişik sebeplerle hastanelere, kliniklere başvuruyor.

Çocuklardaki yanık vakalarının yüzde 80'i çift katlı çaydanlıklardan dolayı meydana gelirken, bu vakaların geri kalan yüzde 20'sini ütü, sobayla temas, ev yangınları neticesinde meydana gelen alev yanıkları ve elektrik çarpması yanıkları meydana getirir. Bebekler ve çocuklarda sıcak sıvılar ile haşlanma yanıklarının %15'inin sebebi ebeveyn ihmal ve istismarı. Kalçada bulunan yanıklar özellikle ceza olarak çocuğun kaynar su içerisine oturtulması neticesinde meydana gelir.

Özellikle bebek ve çocuklarda yanıkları önlemenin bir numaralı olan kuralı, anne ve babaların bilinçlenmesi, yüksek dikkate sahip olmalarıdır. Fakat, beklenmedik olaylar karşısında ne yapmalı, nasıl bir tedavi yolu takip edilmeli, bunu da bilmek gerekir. Kadın, erkek, çocuk demeden birden fazla kişinin korkulu rüyası olan yanıklar ve yanıkların neticesinde kalacak olan izlerdir. Bu izler sosyal hayatta zorluklar meydana getirmesinin yanı sıra, insanın özgüvenini zedeleyen, hayat boyu taşıyacak olunması sebebiyle de sürekli psikolojik sıkıntılara sebep olan izlerdir.

Çocukların önündeki en büyük riskler, yanıklar, çocukluk yaş grubunda kazalara bağ lı olan ölümlerin en önemli olan sebeplerindendir. Haşlanma yanığı, alev yanığı, elektrik yanığı, kimyasal yanıklar ve radyasyon yanıklar şeklindeki etyolojik nedenler ile insanın karşısına çıkabilen bu zorlu rahatsızlıklar ne yazık ki yanığın derinliğine nazaran kötü görünümlere neden olan izler ile neticelenir, ki bu izler yüz çevresinde olduğu vakit oldukça fazla dramatik neticeler oluşturur. Görünmez olan kazalar, ihmaller, anlık olan küçük dikkatsizlikler bazen büyük sağlık hasarlarına sebep olabilir.

Çocuklarda yanıklar en çok sıcak olan cisimlerin cilde teması ile yaşanıyor ve cildi yakan etkenin sıcaklığı ile temas zamanı, meydana gelen yanığın ciddiyetini belirliyor. Ülkemizde, hala çocuklarda yanık kazaları oldukça fazla yaşanan ev kazaları arasında bulunmaktadır. Yanıklar ve görüntü, yanık hem dış görünüşü bozar hem de organların fonksiyonunu bozar. Örnek olarak, el yanıklarında yanığın deride bıraktığı iz kadar elin açılması, kapanması, yük kavrayabilme kabiliyeti şeklindeki fonksiyonları da bozulabilir.

Çene altında, boyunda meydana gelen yanık skarı alt çeneyi aşağı çekerek insanın ağzını kapatmasına engel olabilir. Bu sebepten dolayı yanık tedavisi, plastik cerrahinin hem rekonstrüktif hem de estetik maksatlı yapılan tedavilerdir. Yanık travması sebebiyle, akut tedavisi yapılmış bir hastanın, tedavinin ilerleyen safhalarında, hasara ve kayba uğramış deri ve diğer dokuların yenilenmesine ihtiyaç duyar. İşte bu noktada, bütün vücutta bulunan doku kayıplarının onarımını üstlenen plastik ve rekonstrüktif cerrahi devreye girer. Eksik olan deri ve diğer dokuların yerine konmasının ötesinde, yara bakımında Uzman olan plastik cerrahlar, yanığın bakımında önemli bir rol oynamaktadır. Öbür yandan yanık yarası iyileşmesinin ardından, geç dönemde karşılaştığımız, yanığa bağlı olan deformitelerin düzeltilerek görünüm ve fonksiyonun iyileştirilmesi plastik cerrahların görevidir.

Yanıkta ilk yardım, yanığın cinsine ve etkene göre ilk yardım türü farklılaşır. Fakat genel yanık ilk yardımı çerçevesinde, yanığa neden olan etkenden uzaklaşılması, yanık yarasının soğuk su haricinde herhangi bir etkenle temastan kaçınılması, büyük yanıklarda ısı kaybının önüne geçilmesi ve mümkün olan en kısa vakitte bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
" } ] }