{ "title": "Buz Yanığı", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/buz-yanigi-1995.jpg", "date": "20.01.2024 06:37:01", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "
Buz Yanığı Oluşumu, Buz yanığı ve normal yanıklar ilk yardım ve genellikle de tıbbi yardım ve acil müdahale gerektirir. Bununla birlikte bu iki yanığın da ilk yardım yöntemlerini iyi bilmek gerekir, çünkü hayatımızın her anında bu tür yaralanmalarla karşılaşılabilir. Buz yanmaları cildin aşıra soğukta kalması üzerine oluşan bir durumdur. Eğer bu fark edilip erken müdahale edilirse bu durum kişinin fazla acı çekmeden kolaylıkla iyileşmesini sağlar.

Buz Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Buz yanığı, genellikle parmak, burun ve ayak parmaklarında daha çok gözlemlenir. Buz yanığı sonucunda cilt kızarır ve soluk bir renk almaya başlar ve buz yanığı olan yerde sızlama başlar. Buz yanığı olduğu zaman erken müdahalede halinde cilde kalıcı bir zarar gelmez.

Buz Yanığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ciltte renk değişikliğinin görülmesi halinde bu bölge hemen ısıtılmalı. Eğer ki soğuk yanıkları oluşursa bu bölge beyazlaşır. Bu durumda yapılacak ilk şey o bölgenin sıcak su ile ısıtılması gerekir yalnız burada dikkat edilmesi gereken şey suyun aşırı kaynar halde olmamasıdır. Bu işlemlerden sonra tekrar donma riskine karşı ısıtma işlemi yavaş yavaş yapılmalı. İbiprofen gibi ilaçlar ağrıların hafifletilmesine yardımcı olan ilaçlardır. Bu aşamada alkol ve tütün tüketiminden uzak durun. En son adım olarak da Uzman bir hekime başvurmak en doğru yol olacaktır. Normal bir yanık üç aşamada gruplanır. Bu üç aşamada da yanan yerlerde deformasyon olduğu için enfeksiyon kapma ihtimali çok fazladır. İlk olarak kişinin solunum sıkıntısı çekip çekmediği kontrol edilmeli ve eğer ki kişi soluk almıyorsa ilk müdahale olarak kalp masajı yapılmalı kişiyi tekrar hayata döndürmeye çalışılmalı.

Ardından yanık olan alan ıslak temiz bir bez ile sarılır. Ciltte bazı yerlerde su toplaması olabilir kesinlikle patlatma gibi şeyler yapılmamalı. Eğer ki yapılırsa bu durum sonucunda enfeksiyon riskini daha fazla artırmış olursunuz. Yanlış yapılan bir şey olan yanıklar üzerine yağ sürmek, bunu kesinlikle yapmamak gerekiyor. Birinci derece yanıklar cildin en üst katmanını etkileyen bir durumdur. Bu yanıklar sonucunda su toplamaları görülmez ve soğuk yapılacak bir kompres tedavisi ile müdahale edilir. İkinci derece yanıklar ise birinci derece yanıklara göre biraz daha ciddi yanıklardır ve enfeksiyon olmadığı sürece su toplama olmaz. Üçüncü derece yanıklar ise diğer yanıklara göre çok daha ciddidir. Üçüncü derece yanıklar sinirleri ve kasları da etkiler. Acilen hastanede Uzman hekimlerin müdahale ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
" } ] }