{ "title": "Bebeklerde Yanık", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/bebeklerde-yanik-9809.jpg", "date": "19.01.2024 19:09:44", "author": "Pınar", "article": [ { "article": "Bebeklerde Yanık, Çok sık rastlanılan bir yanık türüdür. Bu konuda bilinçlenme artsa da halen evlerimizdeki koruyucu etkenlerin az olması bebeklerimizin çeşitli nedenlerden dolayı yanmasına veya yanığa maruz kalmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her gün 25 ya da 30 çocuk kaynar su, soba yanıkları gibi çeşitli nedenlerle hastanelere gitmektedir. Bebeklerde sıcak sıvılarla oluşan yanıkların büyük bir bölümü çocuğun anne ya da babasının ihmalkarlığından kaynaklanmaktadır. Çözümü ise anne ve babaların bilinçlendirilmesi ve yüksek dikkate sahip olmasıyla yanma engellenebilir.

Bebeklerde oluşacak yanıkların ileriki dönemlerde vücut üzerinde izler bırakmasıyla psikolojik sıkıntılara neden olabileceğini kesinlikle unutulmamalıdır ve bunun için çok dikkatli olunmalıdır. Bebeklerde yanıkların geneli sıcak cisimlerin cilde temas ile yaşanmaktadır ve cildin yanmasına neden olan etkenin sıcaklığı ile yanmaya maruz kalma süresi oluşan yanığın ciddiyetini belirliyor. Görünmez kazalar, anlık dikkatsizlik ve ihmalkarlıklar bazen büyük sağlık hasarlarına yol açabiliyor.

Bebeklerin en çok karşılaştığı yanıklar
Yanıklar hem görünüşü bozar hem de organların fonksiyonunu bozar. Örneğin el yanıklarında yanmanın elde bıraktığı iz kadar elin açılması, kapanması veya yanığın derecesine göre elimizin kavrama kabiliyetinin kaybolmasına neden olabilir. Yanıkların derinliğinin büyük olması tedavinin ilerleyen aşamalarında deri kaybına uğramış bölge ve diğer dokuların yenilenmesine ihtiyacı olacaktır. Bu yenilenme vücuttaki duyu kayıplarının onarımını üstlenen plastik cerrahi tarafından yapılmaktadır. Zedelenmiş veya delinmiş derinin yerine sağlıklı deri koymak ya da yanığa bağlı oluşan kalıtsal izlerin görünümlerinin düzeltilmesinde ve iyileştirilmesinde büyük rol oynarlar.

Bebeklerde yanıkta ilk yardım
Bebeklerde oluşan güneş yanığı gibi yüzeysel yanakların üzerlerine ne sürerseniz sürün kendi kendine iyileşir. Genelde ailelerin uyguladığı yoğurt gibi maddelerin sürülmesi yaraya fayda sağlamamaktadır hatta büyük yaralarda yaraya zarar verecektir. Kendi kendine geçecek olan yanıklarda amaç bu süre zarfında yanığın verdiği ağrıyı gidermek ve yanıktan dolayı oluşan yaranın dış etkenlere temas ederek zedelenmesini önlemektir. Yanık nedeniyle oluşan ağrının giderilmesi için doktorumuzun vermiş olduğu ağrı kesici merhemleri kullanmamız yeterli olacaktır.

Tüm bu anlattıklarımızın yaşanmaması için bebeklerimizin bulaşabileceği prizleri kapatmalı ya da elektrik geçirgenliğini iptal etmeli, çocuğumuzun yanacağı ya da haşlanacağı durumları önceden düşünerek tedbir alınmalı veya tedbir alınamıyor ise çok dikkatli olunmalıdır.
" } ] }