{ "title": "Ağda Yanığı", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/agda-yanigi.jpg", "date": "19.01.2024 10:13:39", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "Ağda Yanığı, Ağda, geçmişten bu yana özellikle kadınların istenmeyen tüylerden kurtulmak için uyguladıkları kıvamlı, yapışkansı ve her türlü bedensel tüylenme olan bölgeler için kullanılabilen bir karışımdır. Eski dönemlerde bayanlar ağdayı evlerinde yapmaktalar. Ağda karışımı içerisinde şeker, su ve limon suyu ya da limon tuzu mevcuttur. Halen evde yapılabilmekte olmasının yanı sıra çeşitli kozmetik firmaların üretmiş olduğu aynı içerikli birçok ağda hazır halde satışa sunulmaktadır. Ağda uygulaması, sıcak haldeki ağdayı mermer yüzeye döküp, bir müddet soğumasını bekleyip daha sonra temiz bir bez yardımı ile tabaka halinde alınması gereken tüylü alana sürülüp, kısa süre ağdanın tüylere yapışmasını bekledikten sonra tüyün çıkış yönüne göre hızlıca çekilmesi ile uygulama gerçekleştirilmekte ve işlem tamamlanmaktadır.

Günümüzde en çok tercih edilen ağda türü, sir ağda diye isimlendirilen içerisinde şeker bulunmayan ağda türüdür. Sir ağdaların bulunduğu konserveler ısıtıcı ünitesinde gereken ısıya getirilerek ahşap bir spatula ile tüylü alana sürülerek, üzerine ince bir kâğıt- bez karışımı olan ağda bezi yapıştırılır ve hızlı bir şekilde tek hamlede çekilerek işlem, bölgede tüy bitene kadar tekrarlanarak gerçekleşir. Ancak herkesin cilt türü ağda veya sir ağda işlem ısısına aynı tepkiyi vermemektedir. Bu yüzden kimi işlemciler veya işlemcilerin, ağdanın uygulandığı bölgede yanma olayından çok şikâyetçi olduğunu vurgulayabiliriz. Ağda yanığı, bölgesel uygulama yerlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; koltuk altı bölgesindeki tüyler için uygulanan ağda veya sir ağda karışımının uygulama ısısına, aynı kişi bacak bölgesi işleminde yanarak sorun yaşayabilmektedir. Fakat kişide ağda yanığı hangi bölgesinde olursa olsun hafif yanıklardan zorlu yanık boyutuna kadar ilerlemektedir. Ağda yanığı her daim acı vermeyebilir, işlem sonrasında ağda ısı durumundan dolayı yanma hissi oluşmadan, cilt yanmasından dolayı birtakım lekelenmeler olabilir.

Ağda yanığı oluşan bölgenin iyileşme sürecinde yanık evresine ve cilt tipine göre dermatolojik ilaçlar kullanılabilir. Lekelenmeler içinde pigment düzenleyici kremlerin yanı sıra bitkisel bir deha olan kırmızı kantaron yağı uygulanabilir. Kırmızı kantaron yağı hem yanığa hem de yanık lekesine inanılmaz iyi bir çözümdür. Fakat ağda yanığı durumlarında hekime görünmekte fayda vardır.
" } ] }