{ "title": "2 Derece Yanık", "image": "https://www.yanik.gen.tr/images/2-derece-yanik-4024.jpg", "date": "20.01.2024 04:52:48", "author": "münire elpit", "article": [ { "article": "2 Derece Yanık, Yanık, organizmanın bölgesel olarak ateş, buhar, kimyasal madde, sıcak gibi etkilerden dolayı oluşan doku harabiyetidir. Yanığın derecesi ise dokuda oluşan yanığın derinliği, vücudu ne kadar etkilediği ve yanığın yeri göz önünde bulundurulur. İkinci derece yanıklar ise genelde sıcak suyla haşlama, sıcak bir cisimle ve ateşle temasla oluşan yanıklardır. Cilt kızarık ve nemli görünür. Cilt altında halk arasında su toplaması denilen bül adlı içi sıvı dolu kesecikler oluşur. Çok ağrılıdır. Ciltte kahverengilik ve iz bırakabilir.

Tedavisi ise hasta ilk önce ateş kaynağından uzaklaştırıldıktan sonra yanık bölgeyi soğuk suyla yıkamak veya soğuk su dolu kapta bekletmek uygundur. Yanık kol veya bacakta ise kalp seviyesinden yüksekte tutmak gerekir. Ciltte yabancı bir madde var ise sabunlu su ile dikkatli bir şekilde temizlendikten sonra yanık alan temiz bir örtü ile kapatılmalıdır. Ağrı 1-2 güne geçmezse acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Yanık tedavisi uygulanırken yanık üzerine buz tutulmamalıdır. Buz duyu azalmasına yol açar. Bu sebeple vücutta donuk oluşturabilir. Yaraya yapışmış giysi kesinlikle çıkartılmamalıdır. Giysinin etrafı kesilip o bölge olduğu gibi bırakılmalıdır. Yanığın üstüne kesinlikle salça, yağ, yoğurt, krem ve diş macunu sürülmemelidir.

Genel olarak yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir. Yağlı kremler ve antibiyotikli kremler sürüldükten sonra yara gazlı bezle kapatılmalıdır. İkinci derece yanıklar yaklaşık olarak 2-3 hafta içinde iyileşmektedir. İz kalması durumunda ise birçok estetik amaçlı klinik kremler bulunur. İlerleyen makyaj uygulamaları sayesinde bu izler uzmanlıkla kapatılabilir.
" } ] }